Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Hallo, ik ben ChatGPT - 2e editie

Acht maanden geleden kwam ‘mijn’ eerste boek over ChatGPT uit. Mijn staat tussen aanhalingstekens, omdat het boek grotendeels door ChatGPT was geschreven. In die afgelopen maanden is er zó veel gebeurd op het gebied van generatieve kunstmatige intelligentie (AI), dat een herziene editie niet kom uitblijven.

Bob van Duuren | 21 februari 2024 | 3-4 minuten leestijd

Ik zeg het wel vaker: generatieve AI is here to stay. Keken we begin 2023 nog enigszins sceptisch uit naar een zinvolle toepassing van ChatGPT, anno 2024 kunnen we er niet meer omheen, nu Microsoft zijn – op GPT-4 gebaseerde – Copilot zelfs in Microsoft 365 en Windows 11 heeft opgenomen en Google hard aan de weg timmert met Gemini (voorheen Bard). En Google en Microsoft zijn niet de enige partijen die zich met generatieve AI bezighouden; dagelijks zien talloze nieuwe toepassingen van evenzovele leveranciers het levenslicht. En wat te denken van DALL-E en Midjourney? Of de jongste telg aan de OpenAI-loot – Sora – waarmee je op basis van één prompt een indrukwekkende video van 60 seconden genereert? De ontwikkelingen gaan dusdanig snel, dat het soms wel lijkt dat de enige manier om het allemaal bij te houden het schrijven van een boek erover is.

ChatGPT aan het woord

En met dat bruggetje is het moment daar om naar de inhoud van Hallo, ik ben ChatGPT 2e editie te kijken. Nog steeds is ChatGPT zelf de hoofdverantwoordelijke voor de inhoud van het boek, alhoewel de actualisaties veelal door mij zijn geschreven. Daarnaast is de bestaande inhoud op punten ingedikt en ingekort, deels om herhalingen te verminderen en deels om ruimte te maken voor nieuwe inhoud. Zo wordt er meer aandacht besteed aan ChatGPT Plus (geavanceerde data-analyse, DALL-E, plug-ins enzovoort) en is er aanvullende informatie toegevoegd over het maken van een goede prompt, de instructie waarmee je generatieve AI aan het werk zet. Immers, de kwaliteit van de antwoorden die je van ChatGPT krijgt, is in hoge mate afhankelijk van de kwaliteit van de invoer: je prompt.

Custom instructions

Speciale aandacht is er voor custom instructions of eigen instructies. Met een eigen instructie zet je ChatGPT in een bepaalde ‘modus’, waardoor je de manier waarop het programma reageert beïnvloedt zonder dat steeds in een prompt te hoeven uitleggen. Bijvoorbeeld, je laat ChatGPT weten dat je een manager van een agile team bent. In de eigen instructie neem je – bijvoorbeeld – op dat de uitvoer van ChatGPT ‘gedetailleerde uitleg en advies over agile praktijken, inclusief maar niet beperkt tot Scrum, Kanban en Lean moet bevatten’ en ‘advies over het managen en motiveren van agile teams moet bevatten, inclusief hoe je effectieve communicatie, samenwerking en probleemoplossing bevordert.’

Zo’n eigen instructie kan uit maximaal 1500 tekens bestaan, dus je kunt behoorlijk specifiek zijn. Voordeel van zo’n eigen instructie is dat je vervolgens met een korte prompt relevante antwoorden van ChatGPT krijgt, omdat het programma al weet waar jij behoefte aan hebt en hoe jij wilt dat het reageert.

Voorbeelden, voorbeelden, voorbeelden

Uit de praktijk weet ik dat wanneer je mensen laat zien wat er allemaal kan met ChatGPT, het enthousiasme om zelf aan de slag te gaan exponentieel stijgt. Vandaar dat ook deze nieuwe editie veel voorbeelden bevat. Daarnaast is er een setje extra voorbeeldprompts opgenomen, zuiver ter inspiratie. Immers, als je niet weet wat je allemaal kunt vragen aan ChatGPT – en dat is nogal wat! – dan wordt het ook moeilijk om eruit te halen wat er in zit. Al met al is deze tweede editie door de aanvullingen en aanpassingen niet alleen actueler geworden, maar ook praktischer. Na lezing weet je exact hoe je het meeste uit deze krachtige tool haalt!

Over Bob van Duuren

Bob van Duuren is oprichter en directeur van Van Duuren Media, uitgeverij van boeken over ict, fotografie, management en (populaire) psychologie. Hij schrijft al ruim 35 jaar boeken over een groot aantal computeronderwerpen, waarbij zijn affiniteit bij internet, programmeren, grafische toepassingen en AI ligt. Hij geeft sinds 2002 leiding aan Van Duuren Media.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden