OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Algemeen management
Hier vindt u artikelen rond boeken over managementvaardigheden. Van teamrollen van Belbin tot gespreksvoering en Quinn. Kortom alles voor managers en leidinggevenden.
Pagina 145 van 3.296 resultaten
interview
Algemeen management
6 januari 2009
Pierre Spaninks
5-7 minuten leestijd
Naast zijn loopbaan als overheidsmanager coachte Toon Gerbrands (1957) het Nederlands volleybalteam en de DSB schaatsploeg. Tegenwoordig is hij fulltime directeur algemene zaken bij voetbalclub AZ. Zijn boek De lerende winnaar laat zich lezen als een speurtocht naar het geheim van persoonlijke groei en succes.
recensie
Algemeen management
5 januari 2009
Ronald Buitenhuis
2-3 minuten leestijd
Toeval of niet? Eerder verscheen al Ondernemen zit in je bloed van Cees Pronk. Nu is er Uitblinken als familiebedrijf. Beide boeken handelen - zij het deels uit een ander vertrekpunt - over het familiebedrijf. Zou er in tijden van beursmalaise weer een hunkering zijn naar het klassieke, stabiele familieconcern? Het lijkt erop.
recensie
Algemeen management
30 december 2008
Arjan Hovinga
2-3 minuten leestijd
'De prooi' van Jeroen Smit is een meeslepend en boeiend boek over de teloorgang van een stuk 'Hollands Glorie' in het bedrijfsleven. Je zit voortdurend op het puntje van je stoel en hebt het gevoel zelf bij alle bijeenkomsten en gesprekken aanwezig te zijn. Het is ongelooflijk knap hoe Smit een stroom aan gebeurtenissen, voorvallen en details samen één verhaal laat vormen. Een verhaal waarbij u zelf uw conclusie mag trekken. Als een geschiedschrijver van de zeer recente geschiedenis reconstrueert de auteur het verhaal van het verstandshuwelijk tussen ABN en AMRO.
recensie
Algemeen management
30 december 2008
Arjan Hovinga
2-3 minuten leestijd
'The Perfect Prey' van Jeroen Smit is een meeslepend en boeiend boek over de teloorgang van een stuk 'Hollands Glorie' in het bedrijfsleven. Je zit voortdurend op het puntje van je stoel en hebt het gevoel zelf bij alle bijeenkomsten en gesprekken aanwezig te zijn. Het is ongelooflijk knap hoe Smit een stroom aan gebeurtenissen, voorvallen en details samen één verhaal laat vormen. Een verhaal waarbij u zelf uw conclusie mag trekken. Als een geschiedschrijver van de zeer recente geschiedenis reconstrueert de auteur het verhaal van het verstandshuwelijk tussen ABN en AMRO.
recensie
Algemeen management
30 december 2008
Ronald Buitenhuis
2-3 minuten leestijd
Professionals hebben managers nodig, en managers hebben professionals nodig. Al denken ze daar soms zelf anders over. In ieder geval zitten er vaak lichtjaren van verschil tussen de twee disciplines. Hoogleraar bestuurskunde Hans de Bruijn belicht in zijn boek Managers en professionals beide kemphanen en zonder partij te kiezen, breekt hij toch een lans voor de manager.
recensie
Algemeen management
23 december 2008
Chantal Verhoeven
2-3 minuten leestijd
Hans van der Aar schreef met Martijn Adelmund als co-auteur het boek: 'Tot aan je middle in het management'. De tekst in een oranje stip op de kaft claimt dat dit het eerste praktijkboek voor middle managers is. Het boek staat vol praktische tips en ervaringen van middle managers uit verschillende branches. De pijn zit 'm in de breedte van de doelgroep die de auteurs voor het boek definiëren. Van startend tot ervaren manager, van teamleider tot aannemer. Hierdoor lijkt het boek uiteindelijk niemand echt te bedienen.
recensie
Algemeen management
23 december 2008
Belia van den Berg
1-2 minuten leestijd
Kantoren hebben hun eigen taalgebruik. 'Waartoe is deze tent op aarde' is een grappig en kritisch boekje over de taal die kantoorprofessionals gebruiken. Het biedt houvast aan de startende kantoorprofessional en is een spiegel voor de kantoorveteraan. 'Mag bloemrijk taalgebruik?' is de vraag waarmee Carien Overdijk de lezer achterlaat.
interview
Algemeen management
23 december 2008
Hans van der Klis
5-8 minuten leestijd
Vergeet het idee van de self-made man. Niemand kan zijn succes volledig op zijn eigen conto schrijven, want niemand is onafhankelijk van de omstandigheden. Dat is de these van het nieuwe boek van Malcolm Gladwell, dat in november verscheen: Outliers, ofwel Uitblinkers.
column
Algemeen management
19 december 2008
Michel Hoetmer
4-5 minuten leestijd
Wat denkt u? Zou Wouter Bos tot politicus van het jaar zijn verkozen zonder de kredietcrisis? Zelf vermoed ik van niet. De carrière van Wouter zat een beetje in het slop. Aanvankelijk schitterde de ster van de welbespraakte politicus. Maar de klad kwam in zijn carrière. Hij maakte enkele kardinale fouten en toen hij tot overmaat van ramp door zijn opponent Balkenende werd beschuldigd van leugens, leek zijn lot bezegeld. Hij kreeg het lid op de neus van het kiezersvolk.
recensie
Algemeen management
15 december 2008
Mariska Fennema
2-3 minuten leestijd
Opensourcing, crowdsourcing, Web 1.0, Web 2.0... Iedereen die snel zijn of haar kennis op dit gebied wil bijspijkeren komt een heel eind met 'Wij weten meer dan ik'. In uiteenlopende voorbeelden laten Barry Libert en Jon Spector zien hoe opensource gebruikt kan worden.
recensie
Algemeen management
9 december 2008
Rob Hartgers
2-3 minuten leestijd
Een betere timing had Stephen M.R. Covey zich niet kunnen wensen voor zijn boek De snelheid van vertrouwen. Dankzij de financiële crisis ligt het woord `vertrouwen’ politieke en economische leiders op de lippen bestorven. Financiële instellingen hebben misbruik gemaakt van het vertrouwen van toezichthouders, consumenten en van elkaar. De gevolgen zijn rampzalig. Er is een vertrouwensbreuk die hersteld moet worden. Maar hoe? Covey heeft het antwoord: door te tonen dat je het vertrouwen waard bent. Met instemming citeert hij zijn vader, Stephen R. Covey: `Je kunt je niet uit een probleem praten waar je door gedrag in terechtgekomen bent.’
achtergrond
Algemeen management
5 december 2008
Bertrand Weegenaar
3-5 minuten leestijd
'Ontwrichtende innovatie goeroe' Clayton Christensen richt zich in zijn nieuwe boek Disruptive Class (How Disruptive Innovation will change the way the World Learns) op de mogelijkheden van nieuwe technologieën en samenwerkingsverbanden om onderwijsvernieuwingen van de grond te krijgen. De massale aanschaf van computers in het onderwijs hebben deze vernieuwing niet gebracht. Co-creatie en gebruikersnetwerken hebben wel deze potentie. Andere recente boeken ondersteunen deze visie.
recensie
Algemeen management
5 december 2008
Hans van der Klis
2-3 minuten leestijd
Zo werden we rijk is de aanstekelijke titel van het boek dat Thomas Lepeltak schreef over een twaalftal belangrijke selfmade ondernemers van Nederland. Het is een wat brave bundel portretten geworden, waarin Lepeltak laat zien vooral een goede netwerker te zijn.
recensie
Algemeen management
3 december 2008
Carla Verwijs
3-4 minuten leestijd
Hoe is het in het Nederlands bedrijfsleven met creativiteit gesteld? Hoger dan een magere 6+ komt de score niet, blijkt uit een onderzoek uitgevoerd onder de lezers van Het Financieele Dagblad. Peter ten Hoopen en Marleen Janssen Groesbeek beschreven dit onderzoek in 'Oh, wat zijn we creatief!' De titel klinkt cynisch, maar een 6+ is ook niet echt iets om trots op te zijn.
recensie
Algemeen management
3 december 2008
Annegreet van Bergen
2-3 minuten leestijd
De tijd dat alleen circusartiesten in tenten werkten, ligt ver achter ons. Tegenwoordig werkt iedereen graag bij een leuke tent. In haar boek Waartoe is deze tent op aarde? inventariseert en analyseert freelance journalist Carien Overdijk moderne kantoortaal. Tent (liefst voorafgegaan door leuke of kekke) is overigens jargon voor een goed draaiend bedrijf.
recensie
Algemeen management
1 december 2008
Peter Vermeulen
2-3 minuten leestijd
Alweer een boek waarvan de titel suggereert dat er een probleem is tussen managers en professionals. Hans de Bruijn, hoogleraar bestuurskunde aan de Technische Universiteit Delft, beschrijft in 'Managers en professionals' de moeizame relatie tussen managers en professionals. De professionals doen het 'echte werk'. Zoals levens redden, boeven vangen en vonnissen uitspreken. En de managers waarmee professionals steeds vaker geconfronteerd worden, besturen en beheren de professionele organisatie. En dat levert - geloof mij - gedoe op.
recensie
Algemeen management
1 december 2008
Perry Oostrum
Een passender ondertitel voor een boek moet nog gevonden worden. 'Inspiratie en werkvormen voor de ontwikkeling van mensen en organisaties' zegt in een paar woorden waar 'Natuur werkt!' voor staat. De natuur biedt ons een prachtige spiegel voor het verkrijgen van (inzicht in) kracht, groei, overleving, samenwerking, rust, schoonheid en creativiteit voor mensen en organisaties. Dit boek heeft alles in zich om die kracht van de natuur werkbaar te maken in de dagelijkse praktijk van het omgaan met een veelheid van vraagstukken die we tegenkomen, tot aan inzicht verkrijgen in en de aanpak van complexe veranderingen toe.
nieuws
Algemeen management
28 november 2008
Rob Hartgers
4-5 minuten leestijd
De bouw wil graag transparanter en innovatiever worden, maar slaagt daar slecht in. Daardoor komt de crisis extra hard aan.
recensie
Algemeen management
27 november 2008
Teun van Aken
Het boekje '100 Gouden regels voor projectmanagement' van E. Burnaby Lautier moet uitkomst bieden aan projectleiders en opdrachtgevers, die geen tijd hebben om dikke theorieboeken op te slaan als ze in de knel komen. In de knel tussen procedures, onhaalbare doelstellingen en bemoeizuchtige stuurgroepen. Dit althans belooft de tekst op de achterzijde van het kaft. Is dit een moppenboekje of serieus bedoeld? Ik hoop het eerste, maar vrees het laatste.
recensie
Algemeen management
26 november 2008
Daniëlle de Jonge
2-3 minuten leestijd
Met een trainingsacteur kunt u uw training efficiënter laten verlopen. Om voldoende afwisseling te houden in deze trainingen, biedt Paul Devilee de 'Toolbox voor trainingsacteurs'. Veel oefeningen, voorbeelden en alleen de noodzakelijke theorie. Praktisch voor zowel trainers en trainingsacteurs.