OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Psychologie
Hier vindt u artikelen rond boeken over psychologie. Van Kahneman tot persoonlijkheidstypen en managementstijlen. Alles voor professionals die met mensen werken.
Pagina 10 van 1.378 resultaten
recensie
Psychologie
18 januari 2024
Hans de Witte-van Mierlé
3-5 minuten leestijd
In de (psychische) hulpverlening groeit de populariteit van ACT. Tijd voor een boek dat deze therapievorm goed beschrijft. Gijs Jansen -de godfather van ACT in Nederland- brengt alle informatie samen in ‘Het ACT basisboek’.
recensie
Psychologie
16 januari 2024
2-3 minuten leestijd
Het mooi uitgegeven boek ‘Iets met grenzen stellen’ van Iris Posthouwer is meer dan actueel. De tijdgeest maakt ons bewuster van grenzen. En met vallen en opstaan zijn we op zoek naar het hoe dan. Dit boek duikt dan ook op allerlei plekken op en is zelfs in stationskiosken te koop: er is letterlijk veel vraag naar!
recensie
Psychologie
15 januari 2024
Liesbeth Tettero
3-4 minuten leestijd
Of hij een nieuw basisboek wilde schrijven over ACT, Acceptance and Commitment Therapy, vroeg de uitgever. Gijs Jansen aarzelde even, hij had tenslotte al een groot aantal titels over zijn vakgebied - en passie - op zijn naam staan. Maar omdat er zo veel nieuws te melden was, heeft hij het toch gedaan. Het resultaat is ‘Het ACT basisboek’: een dikke pil over deze nieuwe, en naar zijn eigen zeggen revolutionaire therapievorm.
recensie
Psychologie
12 januari 2024
Andor de Rooy
4-5 minuten leestijd
Dit is geen gewone boekrecensie. En dat kan ook niet. Op een namiddag in september was ik in gesprek met Kasper Klaarenbeek. We hadden elkaar een tijd niet gezien en dat had een reden: Kasper is ziek, sterker nog, hij is ongeneeslijk ziek. Of zoals hij het zegt: ik ben de Sjaak.
recensie
Psychologie
10 januari 2024
Eric van Arendonk
1-2 minuten leestijd
De bromvliegmethode is mij niet vreemd. Eerder las ik ‘Het bromvliegeffect’ van dezelfde auteurs. Dit nieuwe boek is een vervolg, waarin nu de methode uit de doeken wordt gedaan. De auteurs gaan in op de vraag hoe je deze vorm van gedragsverandering toepast in een organisatie. Soms subtiel en soms duidelijk zichtbaar. Dit alles met een duidelijk stappenplan.
preview
Psychologie
4 januari 2024
Nicolette Verheem
4-5 minuten leestijd
De Survivalgids voor burn-out - In zes stappen naar duurzaam herstel is een praktisch en diepgaand zelfhulpboek in het toegankelijke jasje van een survivalgids. De auteur - Nicolette Verheem - vertelt in haar preview waarom dat zo is.
nieuws
Economie
22 december 2023
Jeroen Ansink
4-5 minuten leestijd
Wat leest Amerika en wat waait waarschijnlijk over naar Nederland? ‘Onze man in de VS’ Jeroen Ansink doet maandelijks een rondje boekwinkels in New York. Deze maand: Milton Friedman - The last conservative en Same as Ever.
achtergrond
Persoonlijke effectiviteit
21 december 2023
Bertrand Weegenaar
9-12 minuten leestijd
Ik ben Bertrand. En ik lijd aan uitstelgedrag. Dit artikel is daar een voorbeeld van. Het onderwerp spookt al maanden door mijn hoofd. Na een hoop lezen en studeren in het voorjaar moest de grootste schrijfslag in augustus plaats gaan vinden. En toen in september. Ik vroeg en kreeg nog één nummer uitstel en …
preview
Psychologie
21 december 2023
Selini Roozen-Vlachos
3-4 minuten leestijd
Romantische avances van je aantrekkelijke dokter klinken als een plot uit een opwindende roman. Maar in werkelijkheid duidt dit vaak op seksueel grensoverschrijdend gedrag van de zorgprofessional. Het is verboden om te daten of seksueel contact te hebben met patiënten, omdat dit vaak schadelijk is voor de patiënt, ook al lijkt het contact aanvankelijk onschuldig.
Interview
Persoonlijke effectiviteit
20 december 2023
Kim Buitenhuis
9-13 minuten leestijd
Aan de hand van zeven praktische stappen leert psycholoog en emeritus hoogleraar Roel Verheul je in zijn nieuwste boek alles over veranderen. Het is een kwestie van willen, kunnen en doen. Verheul: ‘Als het misgaat bij het willen of kunnen, dan zijn veranderprocessen vaak veel complexer dan als het alleen maar aan het doen ligt.’ En dat geldt zowel op individueel, als op organisatieniveau.
podcast
Psychologie
14 december 2023
Linda Guijt
1-2 minuten leestijd
Hoewel we graag denken dat onze perceptie een reflectie is van de realiteit, is onze realiteit in werkelijkheid een reflectie van onze perceptie. Het zijn niet de gebeurtenissen zelf die bepalen hoe we met een situatie omgaan, maar onze perceptie ervan. En die perceptie is onvoorspelbaar en subjectief. Linda Guijt schreef het boek ‘Perceptie’ en neemt ons in deze aflevering van de Boekenpraktijk mee in haar wonderlijke wereld.
Interview
Psychologie
13 december 2023
Hans van der Klis
6-8 minuten leestijd
In zijn boek ‘Slachtoffers bestaan niet’ beschrijft gedragstrainer en coach Dennis de Getrouwe hoe hij mensen helpt uit hun slachtofferrol te kruipen. ‘Wat mij heeft geholpen, is de acceptatie dat discriminatie en racisme niet weggaan’, zegt hij. ‘Ik heb geaccepteerd dat onrecht bij het leven hoort.’
interview
Psychologie
8 december 2023
Jeroen Ansink
7-10 minuten leestijd
‘Nee’ zeggen valt te leren, stelt ondernemer Melissa Urban in ‘Zo stel je grenzen’. Het boek biedt een blauwdruk waarin we in elke sociale situatie ruimte voor onszelf kunnen creëren. ‘Mensen nemen net zoveel als je bereid bent te geven.’
recensie
Persoonlijke effectiviteit
5 december 2023
Danny Mullenders
4-5 minuten leestijd
Ik las nooit een echt overstijgende, geïntegreerde kijk op hoe mensen zich in een groter geheel ontwikkelen en veranderen. Roel Verheul krijgt zo’n geïntegreerd perspectief wél voor elkaar in ‘De kunst van veranderen’. Met de deur in huis: Wat een boek is dit zeg!
recensie
Psychologie
4 december 2023
Christel Deckers
2-3 minuten leestijd
Bij het bestuderen van het leven van de auteur van ‘Zo stel je grenzen’ krijg je zo nu en dan rode oortjes. Melissa Urban is ex-verslaafde en oprichtster en CEO van Whole30; een programma dat helpt bij het realiseren van veranderingen in 30 dagen. Haar boek gaat - de titel zegt het al - over het stellen van grenzen.
recensie
Psychologie
29 november 2023
Caroline Koetsenruijter
2-3 minuten leestijd
‘#MeToo in de zorgrelatie’ van Selini Roozen-Vlachos en Jan-Willem Weenink gaat niet over de zorgverlener als slachtoffer. Nee. In dit boek gaat het over de zorgverlener die zelf afglijdt richting seksueel grensoverschrijdend gedrag. Of zelfs bewust slachtoffers maakt onder patiënten of cliënten.
Interview
Psychologie
29 november 2023
Kim Buitenhuis
8-12 minuten leestijd
Trainer Iris Posthouwer merkte het niet alleen bij anderen, maar ook bij zichzelf: grenzen stellen is en blijft een lastig ding. Daarom heeft ze de praktische gids Iets met grenzen stellen geschreven; voor duidelijkheid zonder gedoe. Posthouwer: ‘Managers onderschatten hoe moeilijk het is om hen ergens op aan te spreken.’
recensie
Psychologie
23 november 2023
Hans de Witte-van Mierlé
3-4 minuten leestijd
Nonverbale communicatie lijkt voor veel mensen een gebied met veel raadsels en geheimen. Heeft Herman Ilgen met zijn boek ‘Ik heb jou wel door - Wat gezichtsuitdrukkingen zeggen over persoonlijkheid’ die raadsels opgelost?
recensie
Psychologie
17 november 2023
Liesbeth Tettero
3-4 minuten leestijd
Jij bent toch zeker een rationeel denkend mens, met inzicht in je eigen drijfveren? Jouw ego is toch helemaal niet zo belangrijk? Nou, vergeet het maar… Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie, rekent in ‘Mijn ego heeft altijd gelijk’ genadeloos af met dit soort ideeën. Een ontnuchterend en leerzaam boek voor wie zichzelf, anderen en zelfs de hele mensheid wil begrijpen.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
15 november 2023
Hanneke de Wit
3-4 minuten leestijd
Als je verwacht dat dit boek gaat over hoe perfectionisme ons minder dient dan we denken en hoe je minder perfectionistisch wordt, dan is het niet voor jou. ‘De perfectieparadox’ gaat over de kapitalistische wegwerpcultuur waarin we leven, waarin alleen het allerbeste ertoe doet en iedereen moet excelleren. Perfectionisme is dus geen persoonlijke maar een culturele obsessie.