OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Psychologie
Hier vindt u artikelen rond boeken over psychologie. Van Kahneman tot persoonlijkheidstypen en managementstijlen. Alles voor professionals die met mensen werken.
Pagina 58 van 1.377 resultaten
nieuws
Algemeen management
1 oktober 2013
Jeroen Ansink
1-2 minuten leestijd
In het vandaag in de Verenigde Staten verschenen David and Goliath richt hij zich op de underdog: hoe kan het dat mensen die van jongs af aan hebben geworsteld met een moeilijke jeugd of een handicap uiteindelijk toch de top bereiken? De meningen over dit boek zijn verdeeld. Om het maar eufemistisch uit te drukken..
opinie
Coaching en trainen
27 september 2013
Nienke van Oeveren
1-2 minuten leestijd
Drs. Annemieke Nijman (1969) van Op het Balkon is een ervaren gedragscoach en bemiddelaar/mediator. Zij begeleidt individuen en teams en is gefascineerd door gedrag en geboeid door conflicten. Daarnaast schrijft zij voor online magazine Twistit. Haar interesse blijkt ook uit haar top 3 van boeken.
nieuws
Psychologie
25 september 2013
Jeroen Ansink
In een tijd waarin we altijd bereikbaar zijn en continu worden afgeleid is het een toenemend probleem: hoe houden we onze Aandacht erbij? In zijn zojuist verschenen Aandacht geeft de Amerikaanse psycholoog en wetenschapsjournalist Daniel Goleman een praktisch handvest om beter om te gaan met de overkill aan prikkels en informatie in onze omgeving.
nieuws
Persoonlijke effectiviteit
20 september 2013
Ger Post
2-3 minuten leestijd
‘Ok, ok, ik gooi de feiten in het publieke domein. Jullie, vrienden, zijn de juryleden.’ Bij deze woorden op zijn Facebook-pagina zette auteur Nassim Nicholas Taleb (Antifragile) een link naar een artikel op zijn website waarin hij Rolf Dobelli (De kunst van het heldere denken) beschuldigt van plagiaat.
recensie
Psychologie
17 september 2013
Hilde Veraart-Maas
'Waarom gaat het nou nooit eens vanzelf? - De mythe van het leien dakje' is het vierde deel in een serie van vijf over automatische gedachten die je kunnen belemmeren in je functioneren. Dit deel gaat over lage frustratietolerantie (LFT): de mate waarin je kunt accepteren dat je voor een belangrijk deel van je leven moeite moet doen en dat het niet altijd gaat zoals je vooraf verwacht of gewild had. Je wilt snel krijgen wat je wilt, je denkt dat je geen moeite of tegenslag kunt verdragen, want die maken je boos of teleurgesteld.
nieuws
Algemeen management
6 september 2013
Ger Post
1-2 minuten leestijd
De wereldberoemde bioloog en apenexpert Frans de Waal is terug in Nederland. Hoewel zijn thuisbasis Amerika zal blijven, heeft hij een aanstelling geaccepteerd als hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Op zijn Facebook-pagina schrijft De Waal dat hij ‘extremely pleased’ is met zijn nieuwe aanstelling. ‘Ik zal regelmatig naar Nederland reizen om lessen te geven en misschien onderzoek op te zetten.’
nieuws
Psychologie
28 augustus 2013
Ger Post
2-3 minuten leestijd
Waarom komt er nooit een einde aan de to-do-list van drukke mensen? Waarom blijven arme mensen vaak arm? Waarom maakt iemand die eenzaam is moeilijker nieuwe vrienden? Het lijken vragen die weinig met elkaar te maken hebben, maar de hoogleraren Sendhil Mullainathan en Eldar Sharif betogen in hun nieuwe boek Schaarste dat er wel degelijk een onderliggende oorzaak is: inderdaad, schaarste!
recensie
Psychologie
19 augustus 2013
Hilde Veraart-Maas
Een conflict is soms onvermijdelijk, maar 'Relaxed omgaan met lastige types', een boek van Bert van Dijk over lastige types, is erop gericht om ze te voorkomen als het onnodig is. Iedereen wordt weleens lastig gevonden. Maar dat ligt niet perse aan de 'lastige' persoon. Vaak vind je zo iemand vooral zelf lastig. Je wordt boos op hen en vanuit die emotie beïnvloed je die relatie. Dat patroon kun je doorbreken door relaxed met lastige types om te gaan.
nieuws
Psychologie
19 augustus 2013
Ger Post
3-4 minuten leestijd
Voor veel mensen is het maken van een fout geen feestje. Toch het vieren van fouten de kern van een nieuwe, snel aan populariteit winnende filosofie in Silicon Valley: het ‘fail fast’ principe.
recensie
Psychologie
15 augustus 2013
Birgit Smit
Suzanne Weusten beschrijft in haar boek 'Hoe we onszelf voor de gek houden' de meestvoorkomende denkfouten. Van a tot z heeft de auteur voor iedere letter van het alfabet een denkfout paraat. Voorzien van herkenbare voorbeelden en veelal met een humoristische toon worden de denkfouten op wetenschappelijk verantwoorde wijze beschreven. Na het lezen van dit boek zult u alledaagse denkfouten bij uzelf maar zeker ook bij anderen herkennen.
recensie
Algemeen management
9 augustus 2013
Rob van Nes
2-3 minuten leestijd
Als manager weet je dat jouw gedrag effect heeft op het gedrag van je medewerkers. De meeste managers realiseren zich dan ook terdege dat het zinvol is om met enige regelmaat een boek te lezen over psychologie of leidinggeven. Maar hoe vaak haak je niet al bij het eerste hoofdstuk af? Mij is dat in ieder geval regelmatig gebeurd.
recensie
Psychologie
9 augustus 2013
Gemma Schoot
4-6 minuten leestijd
Gedrag op het werk: het is een ingewikkelde wisselwerking van gewoonte- en kuddegedrag, ogenschijnlijk irrationele beslissingen en aannames over jezelf, collega's en je baas. Dat gedrag wordt bepaald door 'de macht van de situatie' ofwel de dominante (team)cultuur. Naomi Ellemers en Dick De Gilder beschrijven elf voorbeelden daarvan in hun boek 'Je werkt anders dan je denkt' (2012). Het boek werd besproken in de SRM Leesclubbijeenkomst van 17 juni 2013.
nieuws
Algemeen management
1 augustus 2013
Ger Post
2-3 minuten leestijd
Bij de uitgeverij verheugen ze zich deze zomer op een boek dat in oktober uitkomt: ‘David en Goliath – over hoe underdogs kunnen winnen’. Dat is ook niet zo gek als je weet dat van de vorige boeken van deze schrijver alleen in gedrukte vorm al meer dan 10 miljoen exemplaren over de toonbank gingen.
recensie
Psychologie
1 augustus 2013
Bart Aupers
Als Amsterdammer ben ik uiteraard volledig overtuigd van de energie en dynamiek van deze prachtige stad. Niet verbaasd maar wel blij was ik dan ook met de TEDx-toespraak van neuropsycholoog Ian Robertson waarin hij beargumenteert dat het leven in een grote stad de cognitieve vermogens van een mens verandert. Leven in een grote stad maakt dat mensen sneller denken en hun cognitieve vermogens verbeteren. Geïnspireerd door dit TEDx-filmpje was ik dan ook erg benieuwd naar zijn boek 'Het Winnaareffect'.
opinie
Coaching en trainen
26 juli 2013
Nienke van Oeveren
1-2 minuten leestijd
Drs. Annemieke Nijman (1969) van Op het Balkon is een ervaren gedragscoach en bemiddelaar/mediator. Zij begeleidt individuen en teams en is gefascineerd door gedrag en geboeid door conflicten. Daarnaast schrijft zij voor online magazine Twistit. Zij leest vooral over gedrag in en tussen mensen.
opinie
Leiderschap
5 juli 2013
Nienke van Oeveren
1-2 minuten leestijd
Peter Gerrickens leidt samen met zijn vrouw en zakelijk partner Marijke Verstege het bedrijf Gerrickens training & advies. Het bedrijf bestaat sinds 1991 en levert trainingsmaterialen en verzorgt trainingen. Gerrickens ontwikkelde al veel spellen, waaronder het Kwaliteitenspel. Zijn inspiratie haalt hij o.a. uit boeken zoals 'De kracht van bezieling'.
achtergrond
Algemeen management
2 juli 2013
Pierre Pieterse
6-8 minuten leestijd
Management in honderd boeken, een soort Body of Knowledge and Skills van gestolde managementkennis, kan dat? Ja. Elke maand selecteren we een boek uit een blok van tien zodat we in december met het bespreken van de nummer 1 de ‘BOKS van 2013’ compleet hebben.
opinie
Personeelsmanagement
28 juni 2013
Nienke van Oeveren
1-2 minuten leestijd
Linda Schlundt Bodien is directielid bij OnderwijsAdvies in Zoetermeer, Gouda, Leiden, Lisse en Hoofddorp. Zij combineert de Oplossingsgerichte aanpak met Human Dynamics, een praktijktheorie over communicatie- en relatiebehoeften voor besturen, teams, directeuren en individuele medewerkers. Haar favoriete boek: Mindset van Carol Dweck.
nieuws
Psychologie
18 juni 2013
Ger Post
1-2 minuten leestijd
Met de regelmaat van een zenuwentik komen er boeken uit over stress en hoe daarmee om te gaan (zie onder andere Barry Lenson, Paul van den Bosch, Charles Inlander en Theo Compernolle). Soms verdwijnen deze boeken snel naar de achtergrond.
opinie
Psychologie
14 juni 2013
Nienke van Oeveren
1-2 minuten leestijd
Margriet Sitskoorn is hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg. Haar onderzoek richt zich op de relatie tussen hersenen en gedrag. Het spitst zich toe op hoe gedrag en omgeving invloed op de hersenen uitoefenen en hoe we op deze manier emoties, vaardigheden en gedrag kunnen beïnvloeden. Een verrassend boek in haar top 3!