OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Psychologie
Hier vindt u artikelen rond boeken over psychologie. Van Kahneman tot persoonlijkheidstypen en managementstijlen. Alles voor professionals die met mensen werken.
Pagina 68 van 1.376 resultaten
recensie
Psychologie
7 augustus 2009
Justin van Lopik
2-3 minuten leestijd
Reteaming is een coachingsmethode die is gebaseerd op appreciative inquiry en op de oplossingsgerichte therapie. Volgens de omslag en inleiding van het gelijknamige boek kan de methode van nut zijn bij individuen, teams en zelfs hele organisaties. Met die brede scope is het de vraag of Reteaming - Oplossingsgericht werken als veranderstrategie wel voldoende de diepte ingaat.
recensie
Psychologie
3 augustus 2009
Eric van Arendonk
3-4 minuten leestijd
Groen wordt hot, zo lijkt het. Plak ergens het label groen op en het verkoopt. En nu een boek 'Groene intelligentie', hoe verzint Daniel Goleman het? De ondertitel 'Het belang van ecologie voor een eerlijke markt' draait de rollen om en neemt een eerlijke markt als uitgangspunt. Dat geeft mij als lezer hoop en zet aan tot actie.
recensie
Psychologie
29 juli 2009
Carla Verwijs
3-4 minuten leestijd
Bent u programmeur, advocaat of controller? En u dacht dat uw kennis en vaardigheden essentieel zijn in deze samenleving? Wen er maar vast aan: uw glorieuze dagen zijn voorbij. In de toekomst zijn het de mensen die hun rechterhersenhelft gebruiken die het gaan maken; de creatievelingen onder ons. Tenminste, dat is de boodschap van Daniel Pink in 'Een compleet nieuw brein'.
recensie
Psychologie
27 juli 2009
Arie Buvens
Philip Zimbardo en John Boyd presenteren in 'De tijdparadox' een nieuwe tijdwetenschap. Op basis van jarenlang onderzoek hebben zij een zestal tijdsperspectieven ontwikkeld. Zo'n tijdsperspectief beïnvloedt ons leven en de wereld om ons heen en zo ons denken. Het is dus belangrijk om te weten vanuit welk tijdsperspectief u handelt. Interessante materie, helaas wat rommelig opgeschreven.
interview
Persoonlijke effectiviteit
20 juli 2009
Rick Nieman
11-15 minuten leestijd
‘Zal ik je even Dr. Cialdini’s cv opsturen?’ vraagt de secretaresse mij. ‘Dat helpt wellicht bij de voorbereiding van het interview.’ ‘Graag’, zeg ik, en een paar minuten later heb ik een mailtje van haar. Gedachteloos klik ik op het document en print het uit. Na ruim een minuut realiseer ik mij dat de printer nog steeds aan de gang is. Het cv dat ze mij heeft gestuurd is negentien pagina’s lang! Rick Nieman ploegde zich door de stapel papier om goed voorbereid aan het interview te beginnen.
recensie
Psychologie
29 juni 2009
José Otte
2-3 minuten leestijd
Met de reteamingmethode zorgt u voor hoop en optimisme. In de jaren negentig ontwikkelden Ben Furman en Tapani Ahola deze systematische methode voor oplossingsgerichte psychologie. Zij hebben vele jaren ervaring met het begeleiden van mensen, het coachen van teams en het adviseren van organisaties volgens de principes van de oplossingsgerichte psychologie. 'Reteaming' is een aardige kennismaking, maar mist diepgang.
recensie
Psychologie
11 juni 2009
Marius van Rijswijk
2-3 minuten leestijd
'De beste stuurlui doen het zo' van Derk de Kloet geeft handreikingen om zelf aan het stuur van je eigen leven te staan. Daarbij gaat het er vooral om jezelf te leren kennen, goed te communiceren, anderen te leren kennen en in te zien dat je je schuldig maakt aan zogenaamde zelfmisleiding, ofwel jezelf voor de gek houden. De auteur is bedrijfsadviseur op het gebied van persoonlijkheid, houding en gedrag. Hij geeft teamtrainingen en begeleidt op individuele basis topprofessionals.
nieuws
Algemeen management
27 mei 2009
Hans van der Klis
5-7 minuten leestijd
Als jongeling stond de Israëlische zakenman Jacob Burak voor de keuze: psychologie of industriële technologie studeren. Zijn vader, een Holocaustoverlevende, haalde hem over voor zekerheid te kiezen. Maar zonder zijn liefde voor de psychologie had Burak het ongetwijfeld nooit zover geschopt. Een kort vraaggesprek.
recensie
Psychologie
20 mei 2009
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
Psycholoog Jeffrey Wijnberg wordt beschouwd als grondlegger van de provocatieve therapie in Nederland. Tevens is hij wekelijks columnist voor De Telegraaf, maakte hij een TV- programma met Angela Groothuizen en is auteur van diverse boeken, waaronder zijn laatste werk: Verborgen agenda’s, met als ondertitel: ‘waarom mensen niet doen wat ze zeggen en niet zeggen wat ze doen’.
recensie
Psychologie
13 mei 2009
Peter Vermeulen
Veel mensen zijn opgegroeid met de veronderstelling dat wanneer ze niet lekker in hun vel zitten, verdrietig of ongelukkig zijn, dit veroorzaakt wordt door andere mensen of ongelukkige omstandigheden. Hoe het met ze gaat, hoe ze zich voelen, laten deze mensen afhangen van hoe anderen zich tegenover hen gedragen. Zo iemand was Kay Pollak ook. Hij stelde zich vervolgens de vraag of er een andere manier is dan om de schuld alleen bij anderen te leggen of bij verkeerde omstandigheden te zoeken. De kernvraag in 'Kiezen voor geluk' is: 'Bent u zelf verantwoordelijk voor uw geluk of zijn anderen dat?'
recensie
Psychologie
10 april 2009
Gert Jan Schop
4-5 minuten leestijd
In mijn werk staat de mens centraal. Gedrag van het individu en van groepen mensen is de sleutel tot succes in veranderingstrajecten. Gedrag is uitermate boeiend en tegelijkertijd complex. Soms snap ik mensen niet! Als kerstcadeautje kreeg ik bijvoorbeeld van een relatie het boek 'Ben ik dat?' van Mark Mieras. Zijn boek is een prima springplank naar 'Het spiegelende brein' van Marco Iacoboni. Daar waar Mark Mieras, wetenschapsjournalist, de werking van onze hersenen in algemene zin maar beschrijft, gaat Marco Iacoboni, wetenschapper en onderzoeker, in op specifieke hersencellen: spiegelneuronen.
recensie
Psychologie
27 maart 2009
Carla Verwijs
2-3 minuten leestijd
In 'Uitblinkers' staan succesvolle mensen centraal. We horen graag verhalen van mensen die het gemaakt hebben. Vooral mensen die zichzelf tot de top hebben opgewerkt, 'vanuit het niets', zonder bijvoorbeeld de hulp van rijke ouders. Malcolm Gladwell bewijst in 'Uitblinkers' dat deze succesvolle mensen wel degelijk geprofiteerd hebben van de kansen die hun als het ware voor de voeten zijn geworpen. 'Vanuit het niets' bestaat dus niet. Er zijn aanwijzingen te vinden in de achtergrond, tijdperk van geboorte, ras van de succesvolle persoon die het succes verklaren.
recensie
Psychologie
16 maart 2009
Anne-Mieke Vermeer
We hebben twee feministische golven achter de rug, meer vrouwen dan mannen ronden hun opleiding succesvol af en nog steeds zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in de top. Ligt dat aan een glazen plafond, moet er betere kinderopvang komen of zoeken we het antwoord op de verkeerde plaats? Susan Pinker vroeg het zich af. Deze Canadese ontwikkelingspsycholoog en gevierd publiciste stelt in 'The Sexual Paradox', dat het tijd wordt dat we het mannelijke ideaal van zoveel mogelijk status en geld eens ter discussie stellen en ons afvragen of het wel geldt voor vrouwen.
recensie
Psychologie
3 februari 2009
Roel Notten
3-4 minuten leestijd
Persoonlijk ben ik geen groot liefhebber van boeken die de pretentie hebben mij voor te schrijven hoe ik gelukkig kan worden. Dergelijke boeken doen een gering beroep op mijn reflectief vermogen en spelen vooral in op het fijne gevoel van herkenning. Bovendien definiëren ze impliciet het begrip 'geluk', als zou dit voor u, mij en de gehele mensheid hetzelfde zijn. Ben Tiggelaars 'Dromen, Durven, Doen' behoort in mijn ogen tot dezelfde categorie boeken. Wel staat het boek vol tips om het dagelijkse leven makkelijker te maken. 'Hoe manage ik mijn werk, mijn relaties en mijn sociale leven?' was een meer dekkende titel geweest: een mooie handleiding die helpt bij aan het aanbrengen van structuur in ons drukke bestaan. Niets meer, niets minder.
recensie
Psychologie
15 januari 2009
Karen Reijnen
2-3 minuten leestijd
'Wil je creëren of reageren? Wil je slachtoffer zijn van je ouders, baas of andere externe factoren waarop je weinig invloed uit kunt oefenen? Wil je leven met 'ja, maar' en 'pas als ik dit of dat heb ben ik gelukkig'? Wil je passief afwachten of actie ondernemen? In de termen van managementgoeroe Stephen Covey gaat het er steeds om of je oorzaak of gevolg wenst te zijn. Deze vragen stelt Dominique Haijtema de lezer in het voorwoord van 'Psychologie op de werkvloer'.
recensie
Psychologie
27 oktober 2008
Peter Vermeulen
Iedereen vertoont verschillend gedrag. De verschillen geven vaak aanleiding tot conflicten en communicatiestoornissen. Ook in de zorg zijn er regelmatig communicatiestoornissen tussen patiënt en de zorgverlener. Met hun boek 'Gedrag' willen Irene Muller en Marga Hop aantonen dat dit nodig is. Zij zijn ervan overtuigd dat met de juiste kennis en begrip van deze onderlinge verschillen, u de eigenaardigheden kunt gaan zien als iets moois. Irene Muller en Marga Hop verzorgen trainingen en workshops aan mensen die werken in de zorgverlening.
achtergrond
Psychologie
17 oktober 2008
Dick Pels
4-5 minuten leestijd
Waarom zijn zoveel mensen depressief in een zo welvarend en gelukkig land? Volgens geluksonderzoekers scoort Nederland op ‘kwaliteit van leven’ een acht. Maar het gebruik van antidepressiva verdubbelde van 1999 tot 2006 en stijgt nog steeds. In dat laatste jaar slikten één miljoen mensen ofwel zes procent van de bevolking pillen tegen neerslachtigheid. Er bestaat inmiddels een druk bezochte www.depressie.startpagina.nl die de weg wijst naar tal van informatie- en behandelsites.
recensie
Psychologie
6 oktober 2008
Pierre de Winter
1-2 minuten leestijd
Het boek Psychologie op de werkvloer van Dominique Haijtema confronteert ons op een prettig nuchtere manier met onze dagelijkse gedragingen in de werksituatie. Met op de achtergrond altijd de vraag: 'Wil je oorzaak zijn of gevolg?'
achtergrond
Personeelsmanagement
15 augustus 2008
Joep Schrijvers
6-9 minuten leestijd
De mens wordt in zijn werk door vreugde- en pijn geleid. Hoe dat werkt vertelt de Fit-theorie. Als je karakter en je levensfase matchen met je werk dan is de kans groot dat je gelukkig bent.
recensie
Psychologie
18 juni 2008
Steven de Jong
3-5 minuten leestijd
Het is dat er een epiloog over 'ethisch verantwoord beïnvloeden' in zit, anders had ik dit 'Handboek voor de wereld', zoals The Times het lofprijzend noemt, meteen in de fik gestoken. Want na lezing van Overtuigingskracht wordt me pijnlijk duidelijk hoe ik me al die jaren heb laten beetnemen.