Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Gezonde grenzen - ‘Kan een grote groep lezers bedienen’

Grenzen stellen, we hebben er allemaal mee te maken. De een gaat dat beter af dan de ander. We hebben er pas last van als iemand over die grens heengaat. Dan merken we dat die grens misschien helemaal niet zo duidelijk is als we dachten. Daarover gaat ‘Gezonde grenzen’, van Nedra Glover Tawwab.

Carla Verwijs | 14 januari 2022 | 2-3 minuten leestijd

Misschien herken je de tekenen: je voelt jezelf overbelast op het werk of je helpt mensen, maar krijgt er niets voor terug. Of nog erger, een gebrek aan goede grenzen kan zelfs tot burn-outklachten leiden. Je denkt dat je grenzen stelt, maar anderen gaan daar makkelijk overheen, omdat je hen niet ter verantwoording roept. Een grens stellen is niet egoïstisch en maakt dat je je gerespecteerd voelt. Tijd om eens goed naar je grenzen te kijken!

Zes typen grenzen

Volgens Glover Tawwab hebben we zes typen grenzen: fysieke, seksuele, intellectuele, emotionele materiele en tijdgrenzen. Wat betreft de overschrijding van een van die grenzen, maakt ze onderscheid in Grote G en kleine g overschrijdingen. Bij kleine (mircro)overschrijdingen zijn we emotioneel misschien niet erg aangedaan, ze worden een probleem als ze zich blijven herhalen. Grote G (macro)overschrijdingen tasten de relatie aan en zijn veel hardnekkiger.

Voorbeelden

Gezonde grenzen bevat veel voorbeelden, die Glover Tawwab haalt uit haar eigen praktijk als therapeut. Bovendien verzamelde ze veel input met haar Instagram account. Vaak denken we dat we een duidelijke grens stellen, maar zijn we vaag of doen we dit indirect. Bijvoorbeeld door passief-agressief niet mee te werken en te verwachten dat de ander wel begrijpt waarom. Voor duidelijke, gezonde grenzen is assertiviteit nodig. Het moeilijkst is, nadat je helder hebt aangegeven wat je behoefte is, om te gaan met dat gevoel van schuld of onbehagen tegenover de ander. Nedra Glover Tawwab is hierover duidelijk: grenzen zonder schuldgevoel bestaan niet.

In de rest van het boek werkt Nedra Glover Tawwab de tactieken voor gezonde grenzen stellen uit voor specifieke situaties, zoals familie, vrienden, werk en sociale media. Wat betreft werk, denk aan niet meer meedoen met roddels, niet meer doorwerken in de pauze of geen werk meer overnemen van anderen. Mensen kun je niet veranderen, wel hoe je met ze omgaat en wie je in je leven toelaat. Ook je grenzen aan je eigen gedrag komen aan bod, bijvoorbeeld als het gaat om sociale media. Volg alleen diegenen waar je echt wat aan hebt, is een van de adviezen.

Bewustwording en herkenning

Toen ik aan dit boek begon, dacht ik: ‘Ik heb dit boek niet nodig, ik heb immers gezonde grenzen.’ Al lezend merk ik dat ik veel beschreven situaties herken en dat ook ik niet altijd duidelijke grenzen stel of dat ik maar het laat lopen als iemand een grens overschrijdt. Ik ben er door Gezonde grenzen wel achter dat als het wringt in een relatie (werk, privé), het vaak met grenzen te maken heeft. Het kan dus altijd beter en dat begint bij bewustwording en herkenning. Daarin kan het boek zeker een grotere groep lezers bedienen.

Over Carla Verwijs

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden